2012. december 20., csütörtök

Viscum Album

Mi is a fagyöngy? Egy különleges varázskellék, vagy nagy hatalommal bíró növény?
Már a kelták is tisztelték csodálatos tulajdonságait, s az évszázadok során egyre szélesebb körben ismerté vált. Tumorellenes hatású, vérnyomáscsökkentő szer, mindamellett a régi idők egyik varázsnövénye.

De mégis, az utóbbi néhány évben inkább az amerikai filmek díszleteként ismerhettük meg. És persze ki ne emlékezne a filmek legfontosabb jelenetére, amikor a főhős a fagyöngy alatt megcsókolja álmai asszonyát. De mitől is olyan különleges ez a csók? Egy angolszász hagyomány szerint aki fagyöngy alatt ad csókot kedvesének, annak szerelme örökké tart.

Egy skandináv legenda szerint Frigg adta ezt a csodálatos lehetőséget a pároknak. Loke rengeteg bosszúságot okozott az Isteneknek, ám valahogy mindig megúszta a dolgot. Amikor Friggnek, a házasság istennőjének, és Odennak, minden istenek atyjának gyermeke született, jelzést kaptak, hogy valaki megpróbál majd az ifjú Balder életére törni. Anyja mindennél jobban féltette, így minden élőlényből, és élettelen tárgyból kicsikarta az ígéretet, hogy nem bántják gyermekét.
Az ártalmatlannak tűnő fagyöngyről azonban megfeledkezett. Loke rájött a hibára, s maga mellé állította a növényt. Egy délután, az istenek unaloműzésként gerelyt dobáltak, s a sérthetetlen Balder volt a célpont. Amikor Hod került sorra, Loke egy fagyöngyből készített dárdát nyomott a kezébe. A dárda áthatolt Balder testén, s megölte őt. Az istenek megengedték, hogy Frigg azt tegyen a fagyönggyel, amit szeretne.
Miközben Frigg könnye ráhullott a növényre, valaki csókot lehelt arcára, s apró, fehér bogyókká váltak a könnyek. Ekkor Frigg azt kívánta, hogy a fagyöngy többé ne árthasson senkinek; aki alá áll, kapjon lehetőséget a szeretetre és a megbocsátásra.
Azóta is karácsonykor fagyöngy lóg minden ajtó felett.



Hogyan készíthetünk koszorút fagyöngyből?
Fantáziánk segítségével készítsünk egy kerek fagyöngy-kompozíciót, melyet az ajtó fölé akaszthatunk Karácsony idején, vagy díszíthetjük vele otthonunkat. Nagyon egyszerűen elkészíthetjük. Válasszuk ki a leghosszabb fagyöngyöt, és fogjuk a bal kezünkbe. Tegyük hozzá jobb kezünkkel a többi fagyöngyöt egyenként, egymás után. Hogy kerek formát kapjon, kössük a szárakat az elejéhez egy vékony dróttal. A fagyöngykoszorút díszíthetjük kis gömbökkel, apró szalagcsokrokkal, vagy épp csipkebogyóval és dióval, ez meghitt és rusztikus hangulatot kölcsönöz neki. Végül kössünk rá egy színes szalagot, és akasszuk a kívánt helyére. Mágikus erejű fagyöngydíszünknek készíthetünk egy akasztót, vagy állványt is, fából, ez friss és természetes közeget ad neki.
Ne felejtsd el megcsókolni a fagyöngy alatt a barátnődet vagy barátodat, vagy ha nincs, akkor valaki mást, hogy legyen! Ajándékozz neki fagyöngyöt, vagy egy csokrot, hogy kifejezd vele örök szeretetedet és tiszteletedet!


Még több koszorú-tipp: ITT


A hétvége pedig pont ideális lesz a fagyöngy beszerzéshez, illetve aki koszorút kötne belőle, az is elkészül még a hétvégén.
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése