2012. december 14., péntek

FILM / KÖNYV - Philippe Pozzo Di Borgo: Életrevalók


Eric Toledano és Olivier Nakache Intouchables című filmje magyarul „érinthetetlenek”et jelent. A film Életrevalók címmel került a hazai mozikba 2011. december 22-én.
Egy barátság történetét meséli el. Egyszerre humoros és megérintő. Újabb szívmelengető film.


Az ejtőernyős baleset után nyaktól lefelé teljesen lebénuló, tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe, hosszú keresgélés, és nagy elvárások után felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, nevelő szülők nevelték, és talán (látszólag) a legkevésbé alkalmas a feladatra. De humorával és rámenősségével mindenkit elbűvöl maga körül. (A nevetés gyógyít)
Ami igazán tetszik Philippe-nek, hogy Driss teljesen úgy kezeli, mintha semmi baja nem lenne, gyakran elfeledkezik róla, hogy „főnöke” nem tudja megfogni a telefont, vagy az evőeszközöket. Driss segít felidézni Philipe régi életét, hogy imádta a versengést, a sebességet; ezután fogadásokat kötnek, és sportkocsival járkálnak mindenfelé, főleg azért mert ezerszer menőbb, mint a tolókocsi számára átalakított, kicsit lerobbant furgon.
Füveznek, fülbevalót lövetnek, ejtőernyőznek, átverik a rendőröket, de amikor fontos dolgokról van szó, akkor is megbízhat Drissben. Fantomfájdalmak, és egyéb kínok keserítik Philippe életét, mégis boldog, tud nevetni, és a plátói szerelmet próbálja valódivá tenni, amiben szintén nagy segítséget kap…
Két világ találkozik és ismeri meg egymást, a kifinomult - klasszikus zene felveszi a versenyt a rapp-el; majd az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.
El kell válniuk mégis (hogy miért? -a filmből kiderül) Megtudjuk, hogy ez egy igaz történet alapján készült, és hogy a valóságban szomszédok lettek, és életük mindennapját együtt töltötték. 10/10
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése