2012. december 2., vasárnap

FILM - Lopott idő

A jövőben pénz helyett az idő lesz az új fizetőeszköz. Az emberek 25 éves koruk után nem öregszenek tovább, így a gazdagok akár örökké élhetnek, míg a szegények minden percért harcolnak.
Az egymástól jól elválasztott világok egyikében a huszonötnek kinéző, mindenre ráérő gazdagok múlatják végtelen fiatalságuk napjait, a másik oldalon, a gettóban pedig kétségbeesett, kapkodó harc folyik a minden percért. Itt nincsenek szabályok és erkölcsök: csak a következő pillanat számít.
A múló időt a karba épített óra jelzi, egy különleges, a két csuklót összeérintő kézrázással viszont aki akarja, átadhatja másnak a saját perceit, vagy küzdelemben elvesztheti. Akinek eltelik az utolsó pillanata, és nem szerez még időt, annak megáll a szíve. A szegény részen napról napra emelkednek az „árak”, ezért Will (Justin Timberlake) édesanyja Rachel (Olivia Wilde) meg is hal, mivel nem tudja kifizetni a buszjegyet a találkozóhelyükig, és sajnos lejár az ideje …
Viszont Will váratlanul 100 évet kap egy ismeretlen időmilliomostól, aki már megunta az „öröklétet”, és akit előző este megment az időtolvajoktól. De ezért gyilkossággal gyanúsítják, és ő kénytelen menekülni. Túszul ejt egy fiatal, jómódú lányt, Sylviát (Amanda Seyfried), és magával cipeli. Egyik percről a másikra élnek nagy boldogságban; a gettóban mindenkinek időt rabolnak a bankokból, ami Sylvia apjáé, nem sokára egymásba is szeretnek: és ez felforgathatja a rendszer működését. Persze eközben vadásznak rájuk az időrendőrség a gazdagok oldaláról, és az időtolvajok a gettóból…


Justin Timberlake-et tehetségesnek tartom és különösen szeretem mind a zenében, mind filmek terén (pl: Barátság extrákkal, Rossz tanár) és Amanda Seyfried is jó színésznő (Mamma Mia!, Levelek Júliának, stb.) Nagyon jó ötleten alapszik ez a film, nekem nagyon tetszik. Viszont, valamiféle hiányérzet van a filmben, hiába a nagyszerű ötlet, kb az első 20 percben érdekes, mivel igaz, hogy itt az idő a pénzzel egyenlő, még sincsen meg a félelem pl a haláltól, mert ha pénzed nincsen, attól még nem halsz meg....de itt ez nem így van, lehet sok pénzed, ha nincsen időd, hogy elkölthesd. Szerintem aki látta, azt azért elgondolkodtatja, hogy mégis mi az értékes, és miért.
Értékelés: 10/8
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése