2012. december 9., vasárnap

FILM / KÖNYV - Francis Scott Fitzgerald: Benjamin Button különös élete

Ha nincsen mára semmi jó ötletetek, akkor adok egy film tippet, érdemes megnézni!
A történet az azonos című könyv alapján készült, melyet Francis Scott Fitzgerald 1922-ben, írta, a 20. század egyik legjelesebb és legnagyobb hatású amerikai modernista regény- és novellaírója, aki az első világháború utáni évek generációjához, az úgy nevezett "Elveszett nemzedékhez" tartozott. Én most a filmről írok nektek.

Benjamin Button nem mindennapi életét mutatja be, születésétől halála napjáig, aki 1918-ban (a könyvben 1860-ban) látta meg a napvilágot New Orleansban egy különleges rendellenességgel: 80 évesen, aggastyánként született, az idő múlásával, pedig egyre fiatalabb lesz és előreláthatóan újszülöttként fog majd távozni a világból.
Benjamin (Brad Pitt) az első világháború befejezésének pillanatában született; néger nevelőszülőknél nő fel, egy időseket gondozó házban, ott ismerkedik meg Daisyvel (Cate Blanchett), aki az egyik ott élő idős hölgy unokája, és 8éves. Barátok lesznek, és kb évenként találkoznak....
De időközben Benjamin, ahogy fiatalodik, elvágyódik, keresi a kalandokat, még egy hajóra is jelentkezik munkásnak. Viszonya lesz egy orosz úszónővel (Elisabeth - Tilda Swinton).
A világ számos helyén megfordul, miközben felfedezi és elveszti a szerelmet, megtapasztalja a boldogságot és a szomorúságot. Mindeközben Daisy híres balerina lesz. Ám egyszer csak újra talákoznak...
F. Scott Fitzgerald megrendítő és elgondolkoztató novellája a másság elfogadásáról, illetve el nem fogadásáról szól, s érzékletesen mutatja be, hogyan változnak meg az ember kapcsolatai, amikor már kevésbé van rá szükség, ezt szerintem a filmben is tökéletesen visszaadták.
Brad Pitt, egyszerűen imádom. Cate, sajnos nem szeretem, valamiért nekem ellenszenvesnek tűnik, de ebben a filmben egyáltalán nem zavart a jelenléte, sőt, tetszett...
Ami még nagyon érdekes a novella körülbelül 50 oldal, a film pedig majdnem 3 órás.
A filmet 2009-ban a három Oscar-díjjal jutalmazták. 12pont /10ből



Díjak:
BAFTA-díj (2009) - Legjobb látványtervezés
BAFTA-díj (2009) - Legjobb vizuális effektusok
BAFTA-díj (2009) - Legjobb smink és maszk
Oscar-díj (2009) - Legjobb látványtervezés
Oscar-díj (2009) - Legjobb vizuális effektusok
Oscar-díj (2009) - Legjobb smink és maszk


Pillanatok:



Ha másért nem ezért a mosolyért tuti megéri megnézni :)

"Lesznek nagyszerű és rossz pillanataid. Remélem, te tele leszel jóval. Remélem, látsz majd olyanokat, amin ledöbbensz. Remélem, érzel olyat, amit addig még sosem éreztél. Remélem, találkozol emberekkel, akik másként látják a világot. Remélem, olyan életed lesz, amire majd büszke lehetsz. De ha mégsem, remélem, lesz erőd, hogy újra elkezdd."
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése