2012. december 21., péntek

FILM / KÖNYV - Roald Dahl: Charlie és a csokigyár

A képzelt világban játszódó történet főhőse Willy Wonka (Johnny Depp), a csokoládé gyáros és Charlie, a szegény kisfiú, aki szüleivel és nagyszüleivel a csokoládégyár mellett él, és ez minden vágya, hogy egyszer megcsodálhassa a gyárat belül.
Tizenöt éve senki nem látott egyetlen munkást se bemenni, se kijönni; nem látták Willy Wonkát sem, csak az irtózatos mennyiségű csokit, ami kiáramlik a gyárból.
Egyik nap meglepő dolog történik, Willy Wonka bejelenti, hogy kinyitja gyára kapuit öt szerencsés nyertes és az őket kísérő felnőttek előtt, az nyer, aki egy-egy aranyszelvényt talál csokoládéja csomagolópapírjában.
Charlie is a kevés kiválasztott közé kerül. A négy másik gyerek: a kövér és falánk Augustus Kugel, az elkényeztetett és akaratos Veruka Show, a nagyravágyó Violet Nyálias, a rágózás világbajnoka, illetve az erőszakos, televízió-és videójáték-függő Kép Ernő.
Wonka úr és titokzatos, törpe méretű munkásai, az aprócska umpa-lumpák végigkalauzolják őket a gyáron, hajókáznak a csoki folyón, új ízeket kevernek ki. Ám a négy másik gyerek nem állja ki a próbákat, amiket a csokoládégyár eléjük állít, és jellemhibáik következtében mindnyájan pórul járnak: pl Verukát a diótörő mókusok a szemetesbe hajítják. Végül csak Charlie marad Wonka úrral, aki egy csodálatos ajándékkal jutalmazza: a fiú megörökli a csokoládégyárat. Mivel azonban ehhez ott kellene hagynia a családját…

Tim Burton és Johnny Depp iránti elfogult vagyok. Remek páros, eddig én még nem csalódtam egy alkotásukban sem. Egyszerűen imádom, amit ők ketten alkotni tudnak. Megemlíteném még Helena Bonham Carter-t, aki itt Charlie édesanyját alakítja, (és eléggé jelentéktelen), ezen kívül Tim Burton felesége, és őt is imádom, úgyhogy így akkor trióra bővítem az áradozásomat.
Karácsonykor szinte kötelező darab számomra. 10ből/10


A film és a könyv között annyi különbség fedezhető fel, hogy a könyvben Charlie-nak nem kell választania a csokigyár és a családja között, sőt, Wonka úr erőlteti, hogy az eleinte ellenkező család is jöjjön velük a csokoládégyárba. Illetve Willy Wonka és apja viszonyáról egyáltalán nincs szó az eredeti műben, valószínűleg a filmben egyfajta magyarázatként került be, hogy miért nem szereti a családot, és hogy miért zárkózott el a világ elől.
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése