2014. július 26., szombat

Szeplősarc


A szeplősarc másik nevén a pettyeslevél (Hypoestes phyllostachya) egy Madagaszkárból származó, kis méretű a medvekörömfélék családjába tartozó bokros növény. A bokor igazi dísze a foltos levélzet. A tojásdad alakú leveleken világos rózsaszínű pettyek világítanak. A leveleken látható márványos mintázat a halvány rózsaszíntől a mély kárminvörösig számtalan színárnyalatban pompázhat és pöttyös vagy foltos lehet. A levelek széle hullámos.

Gondozása
Tartsuk  nedvesen a talaját. Használjunk langyos vizet. A szeplősarc magas páratartalmat igényel. A mintázata csak erős napfény mellett lesz élénk, minél melegebb van, annál élénkebb színű a levelek foltozata. Ennek ellenére nem bírja a közvetlen napfényt. A közvetlen napsütés nélküli helyen érzi legjobban magát. Ha nem kap elegendő napfényt, akkor a levelei elveszítik színüket. Nyáron a szoba normálhőmérséklete elégséges, télen pedig nem eshet 15 °C alá. Egész évben rendszeresen kell öntözni.Tavasszal ültessük át a növényt egy laza földbe, áprilistól szeptemberig pedig hetente egyszer tápoldatot is adhatunk neki.

Szaporítása
Tavasztól késő nyárig lehet szaporítani magról és dugványok ültetésével. Tavasszal válasszuk le a szárdugványokat, és nedves környezetben helyezzük őket laza közegbe (tőzeg és perlit keveréke). Takarjuk be a cserepet, és a növényt egy műanyag zacskóval, hogy megakadályozzuk a nedvesség elszivárgását. Helyezzük közvetett napfényre. Amint eléggé megnőtt, ültessük át a növény átlagos talajába. A túl hosszúra nőtt szárak végeit csípjük le, így a növény kiegyensúlyozott marad.

Kártevői és betegségei
Tavasszal ügyeljünk a levéltetvek megjelenésére. Érzékeny a pajzstetvekre is.
Ha úgy látjuk, hogy szobanövényünk levelei lankadnak, a növekedés lelassul, akkor valószínűleg túl hidegben tartjuk, vagy túl sokat öntözzük. Egyszerűen csak helyezzük át a növényt egy melegebb helyre, és csökkentsük az öntözés gyakoriságát. A fényhiány következtében a levelek megfakulnak. Ha az alsó levelek elsárgulnak, majd pedig lehullanak, akkor nem kell megijedni, a növény így szabadul meg természetesen az elöregedett leveleitől.

Ő az 1. problémásabb növénykém, van egy ékszer orchideám és egy zöld-levelű-valamim (még anya se tudja a nevét).... Ez a rózsaszín szépség 1,5-2 hónapja, hogy nálam van; 400 forintért vettem a piacon és már 2x akkora, mint volt. A túl sok napfénnyel és a túl sok vízzel is meggyűlt a bajunk, de most már "kordában" tudom tartani ezeket a tényezőket. Úgyhogy jelentem, aki nem valami profi a növények területén, az is bátran vehet ilyet.... nálam is életben maradt. :)
*E

2 megjegyzés:

  1. De jó, pont ilyenem van nekem is és nem találtam meg sehol sem a nevét, mert ahol vettem nem írták ki, hogy mi ez. Nekem is iszonyat gyorsan nő, már szaporítottam is.:) Olyan szépek a levelei.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam is nagy kedvenc lett, szép, gyorsan nő. :) Tegnap át is kellett ültetnem, mert túl kicsi volt a cserepe. Örülök, hogy "segíthettem" :)

      Törlés