2012. november 8., csütörtök

KÖNYV - Lévai Anikó: A konyhaablakból

Nagyon ritkán látni ilyen szép, ízlésesen összeállított könyvet. Kemény borítós, papír fedőlappal, ami csak fokozza ezt az összhatást.
4 fő részből áll, évszakok szerint besorolva. Amit tovább bont a szerző ünnepek, népszokások szerint, ezeket mind pontosan leírja, és saját történetekkel gazdagítja.
Igazából egyfajta naptárként is felfogható. Minden évszakhoz az idény zöldségek, gyümölcsök felhasználásával készített receptekkel, és telis-tele képekkel.
Azért is tetszik ez a könyv, mert a hagyományos, egyszerűen elkészíthető ételek kapták a főszerepet. Ajánlom a gasztro-fanok figyelmébe.

Fülszöveg részlete:
Őszinte és eredeti könyv ez: a konyhaablak mögött, a csodálatos fotókon ugyanis nem csak az ötgyermekes családanya tűzhelye jelenik meg a különféle gusztusos ételekkel, de felsejlik az étkezőasztalnál ülő család is, emlékek, arcképek, kalandos, megindító és szívszorító történetek – egy meghitt család életének pillanatai villannak föl és bomlanak ki ebben a meghatározhatatlan, besorolhatatlan, különleges műfajú írásban. „Lévai Anikó olyan emlékeket oszt meg velünk e könyvben, amelyekért késői korok történészei, politikusai, művelődéstörténészei és gasztronómusai igencsak hálásak lesznek” – vallja Szőcs Géza. „Mi most ne előlegezzük meg e hálát. Mondjunk csak egyszerű köszönetet nem a majdani, hanem a mai olvasó nevében a szerzőnek azért, hogy elkísérhettük szubjektív univerzuma ösvényein Szolnoktól Montreálig és Salgótarjántól Hongkongig, amely ösvények mentén a referencia-pontokat annyi érdekes ember, annyi ínycsiklandó (olykor hátborzongató) étel, annyi anekdotikus esemény jelenti.”

*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése