2012. november 7., szerda

KÖNYV - Anthony Capella: A szerelem étke

Ezt a könyvet még nyár végén olvastam. A strandon megláttam egy napozó lány kezében, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet. Miután hazaértem, rákerestem, és igen, egyből tudtam, hogy ez kell nekem. Egy könnyed olvasmány, tele szerelemmel, hódítással, bonyodalmakkal és Rómával. Szerencsére ezek mellett a kulináris élvezetekben is elmerülhetünk, a sok ismert, és kevésbé ismert látnivaló mellett. Ahogy a könyv hátoldalán is írja: „Ez a könyv nemcsak szellemes románc, hanem rendhagyó római útikalauz és kulináris kalandregény is egyben.”

Először is, ami a legszembetűnőbb. Nagyon, hmm… fura, a borítója. Egyszerűen épp ésszel nem tudom felfogni, hogy a zöldségeket miért olyan rondán nyomták oda, pixeles az összes, és ehhez nem kell nagy megfigyelőképesség. Főleg a padlizsánnál. De lépjünk túl ezen, szerencsére a könyveket nem a borítójuk alapján kell elítélni.

Tetszik, a könyvben, hogy részekre van osztva, minden ilyen rész előtt olvashatunk, egy olasz konyhával kapcsolatos könyvből, ami főleg a fogások bemutatására, és jelentőségére helyezi a hangsúlyt, ezzel is érzékelteti, hogy hol tartunk a cselekményben. Az előétel a bevezetés, a desszert pedig a egyértelműen a végkifejlet lesz.
Remek megoldás!

 Rómába, az örök városba érkezik Laura, aki Amerikában elnyert egy művészettörténeti ösztöndíjat, és ennek köszönhetően ezen a csodás, helyen töltheti el élete legszebb nyarát. A tanulás, és a város megismerése mellett természetesen nem marad érzéketlen az olasz macsókra sem, de egy félresikeredett randevú után és egy barátnője (Carlotta) jó tanácsának hatására, elhatározza, hogy ezen túl kizárólag olyan pasival randizik, aki nem csak az ágyban virtuóz, hanem a konyhában is.

Erre a kijelentésre felfigyel Tommaso, az olasz szívtipró, és akinek a hobbija az amerikai turisták felcsípése. Laurára is szemet vetett, az első próbálkozása sikertelennek bizonyul, úgy gondolja, hogy akkor is ő lesz az a férfi, aki először a konyhában, majd utána a hálószobában veszi le a lányt a lábáról. Csakhogy ezzel az elhatározással egy baj van: Tommaso nem tud főzni. Aztán jön az isteni ötlet, hogy ráveszi szobatársát és egyben munkatársát, a kissé félénk és nem éppen dögös Brunót, hogy segítse neki megszerezni a lányt. Mert Bruno tud főzni, nagyon is! Persze Bruno belemegy a tervbe. A háttérben mindig ott van, ő főz, és álmodozik Lauráról, akibe fülig szerelmes, mivel a piacokon már napok óta próbálta leszólítani. Bebizonyítja, hogy az ízek tökéletes kombinálásával mennyire le lehet venni az embereket a lábukról, vannak vágyfokozó és érzelem keltő fortélyok, amiket be is vet rendesen, de sajnos a babérokat barátja Tommaso aratja le. Mindentéren.
Ám a történet igazán innentől kezd bonyolódni. Félreértések, félreértések hátán, hazugságok hálói, rengeteg kacagtató és néhány szomorkás jelenet, újabb szereplők megjelenése fokozza tovább a rekeszizmokat próbára tevő történet izgalmasságát. Persze egy-két erotikus résszel megfűszerezve, ami csak felcsigázza az olvasási vágyat (is) …
Végül lesz szakítás és egy újabb furcsa szerelem is kibontakozott, Laura tanárával….
De ha mindent elmesélnék nem érné meg elolvasni. Viszont van még egy kedvenc részem, erre felhívnám a figyelmet, a vége felé lesz:
Bruno a hegyekben, újabb szereplők, újabb fantasztikus tájak és szokások, újabb isteni kaják, ééés erotika a szabadban (egyik kicsit morbidra sikerült)
hát, valahol látszik, hogy egy férfi írta ezt a történetet. :D
A végét nem árulom el, lehet találgatni, nem egy teljesen szokványos könyv, nekem tetszett, és szerintem, még el fogom olvasni. Sőt, egy filmet is eltudnék belőle képzelni! :)
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése