2012. november 28., szerda

Forró csoki, forralt bor, puncs és a többiek

Most, amikor ezt a bejegyzést írom már karácsonyi zenéket hallgatok. Szeretem őket. Jót tesz az ember lelkének, és ilyenkor télen ez nagyon fontos. Azon gondolkozom, hogy kinek mit vegyek, illetve amit már megvettem hogyan-mibe csomagoljam, közben forralt bort iszogatok. Nagyon finom illatú, és csodálatos ízű ital. Igazából a forralt bor alaprecept mindenhol ugyanaz: bor (nálunk főleg piros), víz, cukor, egész fahéj, szegfűszeg és narancs héja, leve, gerezdek... De ezeket lehet helyettesíteni, és bővíteni is mézzel, citrommal,  csillagánizzsal, kardamommal, szegfűborssal, almával. Ahány ház, annyi szokás ....
Sőt vannak kész fűszerkeverékek is.

Puncs: a fő alkotó eleme a bor, fele-fele arányban fehér-piros, illetve a kristálycukor, a narancslé, és a rum. Ezenkívül ugyanazokat a fűszereket lehet itt is használni, mint a forralt bornál (csillagánizs, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, kardamom) Hallottam már olyanról is, hogy narancslé helyett több vizet, és valamilyen teafiltert tettek bele. (Ha kihűlt, és teszünk még bele több gyümölcsöt, akár kompótot is, kiváló bólét kapunk)

Forró csoki, kakaó, vaníliás tej, ezeket nem csak ilyenkor isszuk, viszont erre az időszakra megbolondíthajuk egy kis fahéjjal vagy szegfűszeggel, illetve mézeskalács fűszerkeverékkel, de például, ha a tejszínhabra is szórunk belőle, Mennyei lesz!







Lassan közeledik az Adventi időszak, a vásárokkal együtt, ebben a hideg időben mindenkinek jól esik egy kis lélekmelegítő ital is, jó válogatást! Nálunk, a vásárban vannak kinn forralt boros-puncsos bódék, mindig leellenőrizzük az ízeket! :)
De otthon is készitsünk, jól fog esni, esetleg áthivhatjuk a barátokat is!
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése