2012. november 10., szombat

Hétvégi projekt

November van, lassan, de biztosan itt a tél, a zord időjárás elől a rovarok már régen elbújtak, így a madarak számára eleséget kell biztosítani. Vadőrök, erdészek feladata is ez, hiszen a madarak etetése a falvakban, városokban is nagyon fontos. Ha még nincsen madáretetőtök, akkor lassan itt az ideje beszerezni egyet.
De minek vegyünk egyet jó sok pénzért, mikor otthon is kivitelezhető, és még nagy barkácstudomány sem kell hozzá. Pár megmaradt fadarab + 1-2 szeg (fűrész és kalapács!!) és neki is állhatunk a fabrikálásnak. Sőt, ha szépen lelakkozzuk, akkor, hosszú évekig kitart mellettünk. A mi madáretetőnk, apukámmal készítettem 10 évvel ezelőtt:




De ha ennél egyszerűbb megoldást szeretnénk akkor egy üres PET palackot is kivághattok két oldalt, és abba rakhatjátok a magokat. De láttam már olyat is, amin fakanalat dugtak át, és a "fejébe" kifolyt a mag, hát nekem ezzel kétségeim vannak a műanyag megsértheti a madarat, illetve a fakanálra sem biztos, hogy az elképzelések szerint kijön a mag....
Viszont egy ismerősöm még kreatívabb volt, tejes dobozt használt fel, íme 1-2 kép:




Fontos szabályok:
Az etető helyét úgy válasszuk ki, hogy lehetőleg ne legyen zavart, forgalmas helyen – bár egy-egy ajtónyitást követően a madarak hamar visszajönnek az etetőkhöz. A ragadozókat is figyelembe kell venni a helyválasztásnál. A karvaly, és egyéb itt-ott feltűnő ragadozómadarak a természet rendje szerint cselekednek, mikor elejtenek egy-egy verebet, cinkét, így ne legyünk rájuk mérgesek. A házi macskák azonban gyakran tudnak kárt okozni az etetők körül. Ellenük leginkább úgy védekezhetünk, ha a madáretetőt olyan helyre rakjuk, mely körül nyílt terület van, így a lopakodó házi kedvencet már időben észre vehetik a madarak. Az is megoldás, ha az etető elég magasan van, és a macska sehogy nem tudja azt elérni.

Ha elkezdtünk etetni, ne hagyjuk abba tavaszig! A legtöbb madár megjegyzi, hol juthat legkönnyebben élelemhez, így rendszeresen visszajár az etetőhöz. Esetenként hosszú utat is képesek megtenni, hogy a rendszeresen maggal ellátott helyet felkeressék. Ha azonban a madarak komoly energiát felemésztve hiába jönnek el üres etetőinkhez, akár egyetlen fagyos éjszaka is a vesztüket jelentheti.

SOHA ne etessünk kenyérrel, kenyérmorzsával! Ezek az élelmek nedvesség hatására könnyen erjedésnek indulnak és gyomor- valamint bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.

A legideálisabb eleség: a napraforgómag. Ne legyen sós, pirított, csávázott, bármilyen kémiai vagy adalék anyaggal ellátott!! Jó megoldás lehet például a napraforgómag közé díszmadár-eleséget önteni, amelyben mindezen apró magvak benne vannak.
Természetesen a szalonnabőrke sem mehet kárba, azt is fellógathatjuk kis barátainknak, vendégeinknek. A cinegék például különösen nagy örömmel eszegetnek a zsíros szalonnamaradékból.
Ezenkívül akaszthatunk ki madárkalácsot (recept lenn) illetve almát, almakarikákat.
Az ivóvíz is nagyon fontos, folyamatosan cserélni kell, és ha megfagy, pótolni!


Madárkalács:
Hozzávalók:
3/4 bögre liszt
1/2 bögre víz
1 levél zselatin
3 evőkanál kukorica szirup (én egy kis mézzel, meg kukoricakeményítős vízzel helyettesítettem)
5 bögre madár eledel magkeverék
muffin formák, süti szaggatók, szívószál, kis olaj leragadás ellen

Addig kell melegíteni a lisztet, vizet, zselatint, amíg össze nem olvad, majd belekeverni a magokat és formázni, mielőtt megköt. A szívószálat még melegen beletenni, hogy a szalagnak meg legyen a helye.

Én tavaly is kipróbáltam, és idén sem fog elmaradni. Viszont oda kell figyelni arra, hogy hol tároljuk, mert megpenészesedhet, és úgy TILOS kitenni! Figyelni kell még arra is, hogy ha nagyon nehéz az alja, akkor nem sokáig marad a szalagon, célszerű a közepére elhelyezni, a súlyelosztás miatt.
források: inspiráciok.hu, szentkoronaradio.com/termeszetvedelem

*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése