2013. február 27., szerda

KÖNYV - Vass Virág: Ringass, Amadeus!

"Él egy népcsoport az Andokban, a Titicaca tónál, ajmaráknak hívják őket. Arról híresek, hogy fordítva gondolkodnak az időről. Mi múltnak tekintjük azt, amit magunk mögött hagytunk, és jövőnek, ami még előttünk áll. Az ajmarák azonban, ha a múlt szóba kerül, maguk elé mutatnak. Azt már egyszer látták, ismerik. Minthogy a jövőről sejtelmük sincs, valahová a hátuk mögé helyezik. A legtöbb ember úgy érzi, az idő valahol tőle függetlenül, közönyösen múlik. Pedig túlboldog, túlboldogtalan pillanatainkban magunk határozunk arról, hogy előre vagy hátrafelé kívánunk-e élni. Ha egy érzés, indulat oly szívós, hogy túlél embert is, ha száz vagy akárhány évet képes átívelni, akár generációkon át továbbcipelik az utódai. A bölcs ajmara viszont egyszerűen tudomásul veszi, hogy a múlt nem hajlandó múlni. Lesz még vele dolog. Na, bumm.A Ringass, Amadeus ahhoz az olvasóhoz szól, aki akarva-akaratlanul ajmara egy kicsit. Hajlik rá, hogy az időben visszafelé haladjon. (Olykor ezt regényolvasás közben meg is teszi.)
Aki úgy érzi, nem szúrna el egy második esélyt. Aki mai fejjel jobban, eredetibben, bájosabban, élhetőbben, ideg-összeroppanás nélkül... Akinek nagyon hiányzik valaki. Aki nagyon szeretne elfelejteni valakit. Jonas és Bori történetét azoknak az olvasóknak ajánlom, akik az idő múlását, akár az ajmarák, csupán unalmas elméletnek tekintik. "
V. V.


Így szól a könyv bevezetője; és igazából mindent el is mond róla. Több idősíkban, több szálon fut a történet [Keszthelyi Bori, Arika, Cecília, Kenéz György, Köszem, stb.], a fejezetek elején mindig fel van tüntetve, hogy éppen hol és melyik síkban tartunk. Nem egyszerű olvasni [nekem sem volt az], van, hogy egy-egy fejezetet újra át kell lapozni, hogy teljesen megértsük. Keszthelyi Bori igazán szerethető figura, nem éppen mindennapi családi háttérrel, első szerelemmel. Érdekes, ahogy összefonódik a sorsa Jonassal és Arikával, mint ahogy a múltban Keszthelyi Kálmáné és Köszemé, valamint végső soron a történet majdnem összes főszereplőjének, de, minthogy egy tökéletesen felépített történetről van szó, ez csak a végén derül ki. 

Végül pedig pár link a történetben említett zenékhez
Falco: Rock me Amadeus

Depeche Mode: Black Celebration [full album]
[ Külön köszönet ezért Keszthelyi Borinak :)) ]
°A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése