2013. március 15., péntek

Imádom a kávét .

Kb. 2 éve jött rám ez az őrület, először csak az illatáért voltam oda, most már az izéért is. Mindennapi rituáléimból kihagyhatatlan. Összeszedtem a kedvenceimet :)
Cappuccino, az espresso és a tejhab elegye, amit tejszínhabbal, és csokiporral a tetején fogyasztunk.

Latte Macchiato elkészítésnél a pohár aljára forró tejet öntünk, majd espress-ót, és tejhabot kanalazunk rá. Az ínyencek szórhatnak egy kis kakaóport a tejhab tetejére. (ez szerintem gyakran nagyon hasonlít a cappuccinohoz, csak ehhez szívószálat adnak...)

A legkedvencebb fajta szerintem a Melange, amihez az édesítés mézzel történik, és arra rétegezzük a tejhabot, a kávét, a tetejére pedig ismét tejhabot, de tejszínhabot is tehetünk. Ennél a kávékülönlegességnél halmozhatjuk bőven az élvezeteket egy kis csokiöntettel, vagy szórócukorral, megszórhatjuk még kakaóporral, fahéjjal ... szintén szívószál. hmm.
saját készítésű ... hmm
A kávé fő hatóanyaga a koffein, amely fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket, vizelethajtó. Megszünteti az álmosságot, javítja a hangulatot, stimulálja az agykérget, gyorsítja a gondolkodást, átmeneti teljesítménynövekedést idéz elő, amelyet rohamos teljesítménycsökkenés követ.
Ma már létezik olyan kávé is, amelyben – többségében vegyipari módszerekkel – csökkentett koffeintartalom található (koffeinmentes kávé). Az illata és az íze ugyanolyan fenséges, de nem sok hatása van.
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése