2013. március 30., szombat

FILM - Pi élete

Igen, már írtam róla egy bejegyzést, akinek nem rémlik: Íme, itt van.
Hát, csak ismételni tudom önmagamat: A történet és a látványvilág *5.

A film 2 szálon fut, egy a jelenben, egy pedig a múltja, a története.
A történetét Pi Patel maga meséli el Angliában lévő otthonában, egy feltörekvő írónak, akinek eddig nem sok sikere volt. Pi ismerőse küldte el őt hozzá, hátha szerencsével jár. De ez csak akkor lehetséges, ha hisz a történetben.
Pi Patel különös fiú. Tizenhat évesen elhatározza, hogy nemcsak hindu akar lenni (születésénél fogva az), hanem keresztény és moszlim is. És keresztül is viszi az akaratát: nemcsak hogy megkeresztelkedik, de beszerez egy imaszőnyeget is. Hősünknek már a neve is furcsa: keresztnevét - Piscine Molitor - egy párizsi uszodáról kapta. Iskolatársai persze Pisisnek csúfolják, mire ő lerövidíti a nevét, és a gyengébbek kedvéért felírja a táblára: ?=3,14. Az is furcsa, hogy egy állatkertben lakik Pondicherry városában, amelynek apja a tulajdonosa és vezetője. És éppen itt kezdődnek a bajok: az állatkert nem jövedelmező - a család úgy dönt, hogy eladja az állományt, s átköltöznek Kanadába. Az Észak-Amerikába szánt példányok egy része velük utazik egy teherhajón. A hajó egy éjszaka valahol a Csendes-óceán kellős közepén elsüllyed. Az egyetlen túlélő Pi Patel - valamint egy mentőcsónak-rakományra való állat: egy zebra, egy orangután, egy hiéna; de hamarosan el is pusztulnak - és egy Richard Parker nevű bengáli tigris! Kezdetét veszi a jámbor, vallásos és vegetáriánus Pi több 227 napos hányódása a végtelen vizeken. Richard Parker a csónakban, Pi pedig egy tákolmányban, ami össze van kötve a csónakkal. Az idő múlásával azonban megpróbálja idomítani és megszelídíteni a tigrist, több-kevesebb sikerrel. Ki kötnek egy fura szigeten, de hamar rájön, hogy tovább kell hajózniuk. Amikor partot érnek Richard Parker elmegy az erdőbe, Pit pedig megmentik… :)

Én imádtam, nagyon-nagyon tetszett, és nagyon sajnáltam Pit, hogy nem tudta megmenteni a családját, és az egészet végig kellett néznie, és hogy nem tudta mi is fog vele történni, megtalálják-e, kiköt-e valahol a csónak, de nem adta fel, még akkor sem mikor rájött, hogy ott van a tigris. A hit erejét nagyon jól bemutatja ez a film, és azt is, hogy nem szabad hagyni, hogy beskatulyázzák az embert. Soha semmit sem szabad feladni! Mást nem igen tudok elmondani, egyszerűen fantasztikus! Szerintem mindenkinek meg kell nézni egyszer! 10/10, természetesen :)


Díjak és jelölések:
BAFTA-díj (2013) - Legjobb operatőr
BAFTA-díj (2013) - Legjobb vizuális effektusok
Golden Globe-díj (2013) - Legjobb filmzene
Oscar-díj (2013) - Legjobb rendező: Ang Lee
Oscar-díj (2013) - Legjobb operatőr
Oscar-díj (2013) - Legjobb vizuális effektusok
Oscar-díj (2013) - Legjobb filmzene
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése