2013. március 26., kedd

FILM / KÖNYV - Paul Torday: Lazacfogás Jemenben

"A boldogtalan Alfred Jones (Ewan McGregor), a halászat-specialista egy nap különleges, vagy talán inkább nevetséges projekt vezetésére kap felkérést, Jemen száraz, kiapadt folyómedreiben kell meghonosítania a lazachalászatot. Az ötlet mögött egy jemeni sejk (Amr Waked) áll, aki egyben egy skóciai sportbirodalom tulajdonosa. A sejk abban hisz, hogy ha a pecázást meghonosítja saját országában is, akkor elősegíti a békét és a spirituális felemelkedést a gyilkos indulatok uralta országban. A filmből választ kaphatunk arra a kínzó kérdésre is, hogyan függ össze a műlegyes horgászat komoly politikai lépésekkel, láthatunk nem várt hősiességet és későn érő szerelmet, valamint talán bebizonyosodik, hogy a lehetetlen is lehetséges."


Alfred/Fred együtt él a feleségével nem éppen egy boldog házasságban. Emily Blunt (itt: Henriett) pedig egy katonával (Robert) van kapcsolatban, akit Afganisztánba irányítanak, és pár napra rá "eltűntnek nyilvánítják" majd halottnak .... Henriett képviseli a sejket, ő tartja a kapcsolatot Freddel, és irányítja a lazacok Jemenbe juttatását Londonban/Londonból. Eközben pedig a politika is beszivárog a történetbe: A lehetetlen(nek tűnő) kérést politikai nyomás miatt próbálja teljesíteni Fred, hogy bizonyítsák az angolok, hogy nem akarják megtámadni az arabokat.... (véletlenül pont egy Mecseket robbantottak fel, pár napja) Félreértések, felháborodás, elzárkózások, politikai elutasítás mind a halak miatt ... majd amikor ismét pozitívan alakulnak a dolgok, visszatérnek a politikusok... Szánalmas.
Közben persze a sejk életére is rátörnek az arabok, akik nem akarják, hogy a civilizációt odahívja. Az egész lazac-honosítási tervük majdnem elúszik... 
Érdekes történet, egy kósza trailer keltette fel az érdeklődésemet, és nem is csalódtam. Tökéletesen leírja a mai élethelyzetet, főleg a politika beavatkozását, ezenkívül a hit fontosságát. Nem egy bonyolult, cselekményekkel teletűzdelt filmre számítson a kedves néző, amit én ma nem is bántam, sőt, éppen ezért tetszett. Összefoglalva: A racionális és félénk halbiológus felfedezi magában a hitre és a szeretetre való képességet. Ezenkívül a sejk bebizonyítja, hogy bármi lehetséges, csak sok türelem és kitartás kell hozzá, ja és sok-sok akarat!
Ewan McGregor sosem tartozott a kedvenceim közé, és ebben a filmben sem sikerült megszeretnem, de itt nem idegesített annyira, mint általában szokott; nem tehetek róla, irritál a jelenléte, vagy csak az eddigi szerepei voltak olyanok, amik nem voltak rokonszenvesek??? Hm, nem is tudom, a lényeg, hogy azért a filmet nem rontotta el. Pedig az elején majdnem sikerült neki! :)
Emily Bluntot pedig egyre jobban megkedvelem, csak így tovább! 7/10

Paul Torday regénye 2007-ben elnyerte a Bollinger Everyman Wodehouse díjat – Nagy-Britannia egyetlen szórakoztató irodalmi díját. A könyvet még nem olvastam, talán majd egyszer.
Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft., 2007 - Ára: 2700,-
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése