2013. január 8., kedd

KÖNYV - Elisabeth Bard: Ebéd Párizsban

Karácsonyra kaptam V-től, a legjobb barátnőmtől. Már egy ideje kívánság-listás darab volt. Ezer hála neki érte. Egyből nekiálltam olvasni, de természetesen elég sok dolgom volt, egyik ebédről mentünk családostul a másikra. Nem egy kimondott tinikönyv, nem nehéz a nyelvezete, inkább túlságosan beleéltem magam, és mindig azon kaptam magam, hogy arról ábrándozok, hogy ott vagyok, megyek át a szűk átjárókon, a pékségekhez vagy a piacra. Nagyon tetszik, ahogyan Franciaországról ír és hogy részletesen elmeséli a tájat, az épületeket, a piacot, és az életüket. Illetve, hogy a vicces dolgokat is leírja, ami minden normális párkapcsolatban előfordul, és hogy saját magán is tud nevetni. Gasztroregénynek sem mondanám, igaz, minden fejezet után vannak receptek, személyes tapasztalatokkal, történetekkel, a fejezethez illően.

A történet: love story, több év kiemelkedő történéseit írja le Elisabeth. A megismerkedéstől, összeköltözésen és együttélésen át az esküvőig, majd a házaséletről.
Elisabeth, amerikai lány, Londonban él, Párizsban megismeri Gwendalt, majd kisvártatva összeköltöznek. Bele kell rázódnia a párizsi hétköznapokba, kommunikálni a pékkel, a fűszeressel, a zöldségessel, a halassal, vásárolni járni, odahaza főzni és tudni a használati tárgyakat franciául. :) Majd a szülőkkel, többi családtaggal is társalogni. Összehozni a két családot: eltérő kultúra, eltérő nyelv, nem kis problémák. . . . . .

Fülszöveg:
" Egy párizsi hétvége alkalmával Elizabeth Bard együtt ebédelt egy sármos franciával és soha többé nem tért haza. Vajon szerelem volt első látásra? Vagy az volt a döntő mozzanat, hogy a kés könnyedén siklott keresztül a pavé au poivre-on, és a hús rózsaszín leve étvágygerjesztően folyt rá a vajas borsmártásra? Az Ebéd Párizsban egy fiatal amerikai nő két szenvedélyes újdonsült kedveséhez és a francia konyhaművészethez fűződő szerelmi viszonyának hiteles krónikája. Elizabeth, miután fogja magát és új életet kezd a világ legromantikusabb városában, lelkesen veti bele magát a nyüzsgő piacok, a hangulatos bisztrók és a nádszálvékony femmes fatales-ok világába. Megtanulja, hogyan kell halat pucolni (ebben Jane Austen siet a segítségére), mindent elkövet, hogy leküzdje az időnként rátörő honvágyat (ehhez a csokoládéfelfújtat kell bevetnie), és belehabarodik a hentesébe (aki Matt Dillon kiköpött mása). Elizabeth rájön, hogy minél mélyebbre merül a francia konyhaművészetben, annál könnyebb megértenie Párizst. Felfedezi, hogy a francia kultúra nem sokban különbözik az érett sajttól, a kérges külső lágy, pikáns belsőt takar. "

Kezdetek :)

Sanoma Media Kiadó, 2012 - Ára: 2900,-
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése