2013. október 8., kedd

Malacpersely

Ha nincs konkrét vagy nagy cél, akkor is érdemes kisebb összegben, otthon perselybe gyűjtögetni a pénzt, és pár havonta elkölteni valamire, amit nagyon szeretnél - vehetsz magadnak egy könyvet, elmehettek a haverokkal moziba, múzeumba, vagy egy új ruhadarabra is szert tehetsz… Amikor gimibe jártam mindig karácsony előtt ürítettem ki a perselyemet, abból vettem ajándékot szinte mindenkinek, akkoriban csak 100-asokat dobtam bele, szép kis summa volt az is.

Most már van egy nagy fémperselyem, New Yorkos látképpel (úgy 4 éve) amibe csak fém 200-asok kerülnek, és konzervnyitóval lehet kibontani, majd, ha tele lesz, de most még "csak" félig van. Ezenkívül van 2 másik kerámia persely, amibe minden féle aprót beledobok a pénztárcámból, zsebből, autóból. Ezeknek a tartalmát általában 2 havonta beváltatom 200asra, majd beleteszem a nagyba…najó, volt rá példa, hogy ezt elköltöttem, ezért jobb a másik, abból tudom, hogy nem tudok kivenni, néha „bűnbánóan” 1-2 ezerforintnyit bedobok…. Egyébként az órám fém dobozkájába néha papírpénz is kerül..... nem látom = nem költöm el, csak tudom, hogy van, ha kellene....



Nagyon ötletes egy falra tehető persely is, ami amellett, hogy gyűjti a pénzt, a fotóval emlékeztet is arra, hogy mire megy a spórolás. Azt a fajta dobozt, amiből készült készen lehet venni hobbyboltban, a tartalmát mi állíthatjuk össze; ráragaszthatjuk vagy ráírhatjuk a célunkat: autó, bicikli, nyaralás, új táska vagy bármi más. Akár egy kicicomázott befőttes üveg is jó erre a célra… Egy filmben láttam annó, hogy a konyhapénzt csatos üvegbe gyűjtötték, remek ötlet az is. :)


És hogy mikor tegyél el pénzt? Amikor például otthonról viszel ebédet a munkahelyedre. Vagy ha kevesebb cigarettát nem szívtál, annak az árát is beleteheted; esetleg, ha egyáltalán nem dohányzol havonta 500-1000 forintot. Vagy ha gyalogoltál buszozás, taxizás helyett, a jegy ára simán belemehet, vagy ha kocsi helyett mással utaztál, a benzin ára.... Vagy ha a bulira szánt pénzből marad valamennyi :) Vagy csak ha túl nehéz a pénztárcád a sok aprótól. Fizetés mellé kapott jutalom, ha nincsen rá égető szükséged.
Apropó, már csak 77 nap van karácsonyig, úgyhogy, akár neki lehet állni az ajándékokra szánt pénz félrerakásának is. :)
*E

2 megjegyzés:

  1. Mi is a kajabevásárlás után, ami megmaradt apró, azt tesszük félre! Sokszor tudunk örülni, amikor meglátjuk mennyit spóroltunk! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt elhiszem, az ilyen "talált" pénzek a legjobbak, és mekkora meglepetést tudnak okozni, mivel úgysem tudod megsaccolni, hogy mennyi is lehet összesen :)

      Törlés