2014. február 19., szerda

FILM - Téli mese

" Ebben a különös világban minden megtörténhet. New York nem az a város, amit ismerünk. Lakói másképp öltöznek, másképp viselkednek, más szabályok szerint élnek - és mindig készen állnak a csodára. Peter Lake (Colin Farrell) bevándorlók gyermekeként érkezett ide, de mivel szülei tüdőbajosak voltak egy csöpp hajón érte el a partot. Azóta szakképzett betörő lett, majd miután összekülönbözött a bandavezérrel, Pearly Soames-sel (Russell Crow) így örök szökevény. Egy betörése során a fiatalember beleszeret egy rejtélyes, titokzatos lányba, Beverly Pennbe (Jessica Brown Findlay) - aki halálos beteg és sajnos, néhány együtt töltött hét után meg is hal. Ezután Soams és bandája ismét el akarja kapni Petert, de őt és fehér lovát titokzatos felhő nyeli el. Amikor évtizedekkel később újra előbukkan, már minden egészen más, mint addig volt, és ő nem emlékszik semmire..."

Ez egy nagyon-nagyon jóóó film, imádtam!!! Sajnos a végét nem tudom összerakni, hogy mi köze van a kislányhoz, de valószínűleg semmi; kár, hogy itt nem fűzték össze valahogyan a szálakat, kb ennyi az összes negatívum, amit megemlítenék. A film története: a csoda (ami az életünkből egyre jobban hiányzik, vagy jelen van, csak éppen nem vesszük észre...), a lelki társ és véleményem szerint az eleve elrendeltetés, és reinkarnáció(?) is, hogy egy másik életben úgyis találkozunk....
A csoda jelentősége és a szerelmi szál meseszerűen van kidolgozva, nem lep meg, hogy pont Valentin-napra dobták piacra (bár a Karácsonyra időzítéssel lehet, hogy még több embert megérintettek volna). Szerintem mindenképpen megéri megnézni, még akkor is, ha valaki nem rajong a feliratos filmekért, igaz lehet várni a DVD megjelenésig is.
Ha pár szóval kellen jellemeznem a misztikus, a megható és a gyönyörű szavak lennének.
A díszlet, a ruhák, az épületek stílusa, és a kor kiválasztása is nagyot lendít a filmen. A számomra eddig ismeretlen Jessica Brown Findlay nagyon emlékeztet(ett) Rachel Weiszre. :) Csodaszép nő vörös hajjal és zöld szemekkel, jól játszotta a szerepét. Colin Farrell alakítása is nagyon jó volt, a haja pedig sajnos nagyon borzalmas.  A legnagyobb meglepetést nekem Will Smith volt, mint Lucifer. WTF ??? :D A démoni Russell Crow, hát, nem meglepően hozta a várt színvonalat, szerintem tényleg elég hátborzongatóan nézett ki.  10/10
 

Mark Helprin Téli mese című könyve inspirálta a filmet. Teljesen nem vette át, de én a film hatására mindenképpen szeretném elolvasni! Valakinek véleménye esetleg?? Olvastátok?? Láttátok?? Meséljetek!! :)
*E

6 megjegyzés:

  1. Még a könyvről sem hallottam eddig: ) Biztos megnézem a filmet, ha kijön DVD-n, felírtam: )

    VálaszTörlés
  2. A filmet nem láttam, de olvastam. Nagyon jól ír, sodró lendületű, és már az elsőm mondatnál tudod, hogy nem fogod letenni. Számomra inkább mese, mint fantasy. Van egy nagyon jól megkomponált története, ami szépen lassan kibontakozik, és az utolsó lappal minden szál el lesz varrva benne. A szereplőket érezni lehet. Vannak benne hosszabb leíró részek, amik laposak, de ettől eltekintve aranyos mű.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a válaszodat, most már biztosan felkutatom a könyvet! Az biztos, hogy filmben is próbálták a tökéletességig megalkotni, mind a sztori mind a karakterek részéről. Nagyon leköti az ember figyelmét már maga a film is, úgyhogy remélem a könyv ad még hozzá egy kis pluszt.

      Törlés
  3. Úúúú, ez nagyon tetszetős!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindenképpen nézd majd meg! Tutira tetszeni fog :)

      Törlés