2013. november 30., szombat

Adventi koszorú

Az advent szó latin eredetű, jelentése: megérkezés, az Úr érkezése. A karácsonyra való előkészület ideje, kezdete az András napjához - november 30. - legközelebb eső vasárnap. Modern rohanó életünkben a szívünk, lelkünk mélyén mi is várakozunk valamire, vagy valakire.... Ez a négy hét alkalmat teremt arra, hogy lelkedet előkészítsd Jézus megszületésének megünneplésére.

Adventi gyertya színei és jelentése:
Advent első vasárnapja
Színe a lila: a templomi terítő lila, a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, illetve az adventi koszorún elsőnek meggyulladó gyertya színe is lila.
Az első gyertya meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették. Isten annyira szeret minket, hogy már jóval a születésünk előtt gondja volt ránk.

Advent második vasárnapja
Színe hasonlóképpen a lila. Az ádvent mellett a nagyböjti időszaknak is lila az ünnepi színe az egyházi liturgiában. Számos helyen a karácsonyt megelőző hetekben a lilát kékkel helyettesítik, hogy a két ünnepet megkülönböztessék egymástól.
A második gyertya arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.

Advent harmadik vasárnapja
Gaudete (örvendjetek!) vasárnap kiemelkedik a többi közül, ádvent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.
A harmadik héten, amikor felgyulladnak immár három gyertya lángjai, arra a világosságra gondolhatunk, ami a pásztorokat is megvilágította. Eljött a világ világossága, és a sötétségből szabadulást hozott mindannyiúnknak.

Advent negyedik vasárnapja
Színe a bűnbánatot kifejező lila. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég ezen a napon.
Amikor pedig a negyedik gyertya lángja is felragyog, eszünkbe juthat a napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogása. Ha tehát már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony: boldogan ünnepelhetjük Jézus Krisztus születését, a nekünk adott végtelen Szeretetet.


Vasárnap december elseje, ami azt jelenti, hogy meg kell gyújtani az első gyertyát az adventi koszorún. Hoztam néhány képet inspirációnak:









Azt hiszem kijelenthetem, hogy a fehér és a piros nálam idén (is) a favorit, sőt, a lilával is kezdek megbarátkozni. Remélem hamarosan hatalmába kerít végre a karácsony-láz, mert kezd hiányozni, és még koszorút sem készítettem ... Zárásnak hoztam még kettő, szerintem főleg Amerikában elterjedt koszorút, ami nekem nagyon tetszik.


*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése