2014. január 25., szombat

Januári moziélmények

Ez a január furán telik, moziba járás szempontjából is, eddig idén hetente tiszteletünket tettük egy film kedvéért. Nekem tetszik ez a rendszer, felőlem be is vezethetnénk, mint hagyomány :) Annyiban csalok, hogy az első filmet még decemberben (30.) láttam, de úgy gondoltam megérdemli, hogy idekerüljön, és beszéljek róla, mert nekem nagyon tetszett, egyébként időrendben kerülnek felsorolásra. A filmekről nagy vonalakban írok csak, egy kis (?) saját vélemény kíséretében.

47 ronin

Az egyik legrégibb ősi japán történet alapján készült, tehát valamilyen szinten igaz történet. Keanu Reeves alakítja Kait, a számkivetettet, aki csatlakozik Oishihez, a 47 ronin vezetőjéhez. Együtt akarnak bosszút állni az álnok Kira nagyúron, aki megölte gazdájukat és kitiltotta földjéről a szamurájokat. Hogy szülőföldjük becsületét visszaállítsák, a harcosok olyan küldetésbe kezdenek, melynek viszontagságai az egyszerű harcosokat elpusztítanák. Mindezek mellett természetesen meg akarják menteni Mika-t, akibe Kai halálosan szerelmes. 2 órás filmről beszélünk, de egy-két helyen jobban kilehetett volna dolgozni, például a boszorkányos részeknél, meg ahol rabszolga volt Kai, vagy éppen a szellemvilágot.... úgyhogy én akár 3 órán át is néztem volna. A látványos film oly módon kelti életre a lenyűgöző tájakat és a hatalmas csatákat, hogy tényleg nem unja meg az ember, tehát aki szereti az ilyen felugrik és több métert repül egymagasságban manga-beütésű, japán hagyományokkal teli filmeket, az tuti nem fog csalódni.
Igen, Keanu megcsinálta, visszatért, és szerintem nem is akárhogyan, minden elismerésem neki! Bár sosem volt a kedvenc színészem... 10/10


A Wall Street farkasa

Szintén igaz történet, mivel ez egy életrajzi film, amit Jordan a börtönben írt, és egy az egyben megfilmesítettek. Sőt, szerepel is benne: A film végén, ő konferálj fel saját magát, azaz Leot.
Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A 80-as évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. Mert minél nagyobb volt a kísértés ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz: ez Jordan életfilozófiája. És hogy a szerénység egy túlértékelt erény. Jordan és falkája azt sem tudták mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal, de vajon a jéghegy csúcsáról merre vezet az út?
Martin Scorsese rendezőtől én konkrétan ezt vártam, valamiért imádom az ilyen és hasonló könyveket és filmeket is: pénz, csillogás, hatalom, bulik, drogok, szex és kurv@k... Annak is örülök, hogy Leo ilyen jól átélte és játszotta ezt a szerepet, ha nem ilyen bevállalós, akkor fele ilyen jó sem lett volna. Margot Robbie is szimpatikusnak tűnik, remélem kihasználja ezt az ugródeszkát, és sok-sok filmben fog szerepelni, szerintem gyönyörű nő! Matthew McConaughey alakítása is csúcsszuper volt, azóta köztünk "szállóigévé" vált az a bizonyos mellkas-veregetés.
ÉS remélem Leonardo DiCaprio a Golden Globe mellett megkapja érte az Oscar szobrocskát is.
10-ből 9, mert a vége nem tetszett és túúl hosszú az a 3 óra.

Díjak és jelölések:
Golden Globe-díj (2014) - Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória: Leonardo DiCaprio


Jack Ryan: Árnyékügynök

Ryan (Chris Pine) a barátai és szerettei szemében csak egy a sok New York-i banki elemző közül, de titokban már évek óta a CIA-nak dolgozik. Eredetileg azért vették fel, hogy globális gazdasági adatokat rágjon át, de amikor rábukkan egy aprólékosan kidolgozott tervre, amelynek célja az amerikai gazdaság megroppantása és globális káosz kirobbantása, akkor kiderül, hogy csak ő tudja megakadályozni ezt a terrorakciót. Így teljes jogú ügynökké avanzsál, és máris a gyanakvás, az átverések és a halálos veszedelmek világában találja magát. Ezért aztán kénytelen szófukar felettese, William Harper (Kevin Costner), mit sem sejtő menyasszonya, Cathy és egy briliáns elméjű orosz oligarcha között lavírozni, és kénytelen szembenézni egy új valósággal, ahol senkiben sem lehet megbízni, ám milliók sorsa függ attól, hogy rátalál-e az igazságra. A gyújtózsinór ég, és Ryannek mindenki előtt kell járnia egy lépéssel a halálos versenyben.
Keira Knightley, Ryan menyasszonyaként számomra iszonyatosan idegesítő a sok féltékenységével, meg a hülye ábrázatával; pedig régen szerettem Keirát, de egyre több filmben a nem tetszésemet nyeri csak el. Remélem összeszedi magát, és valami értelmesebb szerepet is elvállal. Chris Pine meg, hát, ő a tipikus szépfiú akarok lenni, de nálam nem igen nyerő, helyes, néha már majdnem tetszik is, de aztán valahogy mégse.... Sajnálom.
Bezzeg Kevin Costner ÓÓÓÓÓÓÓÓÓigen :)
Egyébként nagyon örülök annak is, hogy sikerült 1,5 óra alatt is egy normális filmet összerakni, mert ez a film kérem szépen, kerek, egész lezárt és iggenjóó történet. 10/10

Az Amerikai botrány van még a mindenképpen megnézendők listáján. Nem kizárt, hogy még januárban odaérünk rá. *reménykedőfej* Természetesen jövök majd a bejegyzéssel! Ma viszont a pihenésé lesz a főszerep, azthiszem. :)

egyik legjobb jelenet :)
*E

2 megjegyzés:

  1. Én is imádtam a 47 ronint, fantasztikus film :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is az! :)
      Sok negatív kritikát olvastam róla pedig... igazságtalanul.
      De a lényeg, hogy azért vagyunk páran akiknek tetszett!!!! :)

      Törlés