2013. június 14., péntek

KÖNYV / FILM - Frances Mayes: Napsütötte Toszkána

" Frances (Diane Lane) sikeres és boldog írónő volt egészen addig, amíg házassága zátonyra nem futott. Az alkotói válságát is képtelen legyűrni, ezért barátnője egy repülőjeggyel ajándékozza meg, és elküldi Olaszországba pihenni és feltöltődni. Frances az elhanyagolt, ódon villában kap szállást és szinte pillanatok alatt elvarázsolja a környezet szépsége, a kisváros és lakóinak melegsége. Hirtelen ötlettől vezérelve elhatározza, hogy hátat fordít eddigi életének és megvásárolja a villát. "
Kedden ismét visszatért az ősz, egész nap csak esett az eső, mintha dézsából öntötték volna. Alig tudtam kivárni, hogy hazaérjek a munkából, és bevethessem magam az ágyba, egy kis nyármarasztaló filmezésre... A mai 30 fokból úgy gondolom, hogy sikeres volt a marasztalás! :)
A történet szerintem minden korban aktuális, adott egy nő, Frances (Diane Lane), aki írói válságban van éppen, és egy fogadáson megtudja, hogy a férje csalja egy feleannyi idős lánnyal, mint ő maga... Hamarosan bekövetkezik a válás, de mivel Kaliforniában nem számít, hogy ki csal meg kit, és hogy pontosan miért történik a válás, ezért a férj még tartásdíjat is követel, de jobb lenne a nő örökségéből felújított lakás... Frances-t szinte kisemmizték, 3 doboznyi könyvet vitt magával, meg egy kevéske pénzt, ami a "része" a házból. Egy búfelejtő vacsorán, megtudja, hogy nagynéni lesz és elkezdheti a nagy kalandját, mivel a leszbikus pártól megkapja ajándéka a toszkánai körutazást, amit el is fogad. Az utazás során nagyon megtetszik neki egy villa, a Bramasole, amit egy "áldás" útján meg is vásárolhat, úgyhogy ott is hagyja a szivárvány-csoportot és megvásárolja a romos épületet. Segítségégként egy 4 fős lengyel csapatot fogad fel, akik elvégzik a felújítást. Körülbelül egy év alatt végeznek vele. Közben sok kedves, és nem túl kedves élményben lesz része, megismeri az ott lakókat, a lengyel munkásokat szinte családjaként szereti, az unokahúgát elhagyja a barátnője, úgyhogy odaköltözik, majd a baba is megszületik. Olívát szüretel a szomszédban, szinte példaképként tekint egy Katherine nevű bohém színésznőre, de felismeri magában is az igazi nőiességet, kiismeri az olasz férfiakat és szerelmes is lesz....



Egyszerűen : Imádom ezt a filmet!!! Olaszország bemutatása nagyon szép, a film pedig megható és életszerű. Diane Lane tökéletes volt a szerepre, nekem legalábbis nagyon hiteles az alakítása, már-már tényleg tökéletes. Szerintem sok erőt lehet belőle meríteni az újrakezdéshez. Akár egy házfelújításához vagy egy új közösségbe való beilleszkedéshez. Egyébként egy életrajzi könyv alapján készült, több része is van pl. Édes élet Itáliában, Egy év a világban, stb ahol még bővebben leír mindent... Nagy kár, hogy (eddig még) nem folytatták, szívesen nézném azt is. A könyvet sajnos még nem olvastam, de rajta vagyok a beszerzésén! :) 10ből / 12, minimum :)
*E

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése