2014. április 23., szerda

American Evening

Két ízig-vérig amerikai filmet hoztam mára, szerintem kicsit (?) hasonlítanak is egymásra.... :)
2013 nyarán nagy verseny volt köztük, mert szinte egy időben kerültek a moziba, de vajon melyik a jobb?? [a nagy közönségnél az első film nyert] Nálam pedig .... olvass tovább és megtudod!
Mivel Húsvétkor ráértem annyira, hogy majdnem minden nap filmeztem is, ezért lesz még egy filmismertető, ami beleillik ebbe a témakörbe. :)

Támadás a Fehér Ház ellen

"Asher elnök (Aaron Eckhart) találkozóra készül a dél-koreai miniszterrel, és annak védelmi parancsnokával. Azonban a Fehér Ház ellen indított váratlan légitámadás az egész kabinetet a vendégekkel együtt az elnök földalatti bunkerébe kényszeríti. És végül a megbeszélés egy kiszámíthatatlan kimenetelű terrorba fordul át. Mike Banning (Gerard Butler) testőr volt korábban, de egy tragikus autóbaleset során súlyos hibát vétett, ezért eltávolították az elnök mellől. Ahogy híre megy, hogy az államfő veszélybe került, a félelmet nem ismerő Banning egyből a helyszínre siet. A dél-koreai terroristák az amerikai katonák visszavonulását követelik, és egy veszélyes nukleáris fegyver bevetésével fenyegetőznek. Mivel a Pentagonnak egyre fogy az ideje, csak egyetlen esélyük maradt a túlélésre."
Aaron Eckhart szerintem jól alakítja a miniszterelnököt; Gerard Butlernek is kifejezetten örülök, az ilyen "világmegváltós" szerepek is nagyon jól állnak neki. Szerintem. Bár Az utóirat: Szeretlek!-ben és A csúf igazságban is szerettem... A történet (mint a bejegyzés címében is utaltam) a tipikus: Terror-Támadás-Az-Amerikaiak-Ellen, amit itt az ázsiaiak próbálnak meg kivitelezni. Természetesen itt is, mint a legtöbb ilyen filmben egy belső bizalmas ember az áruló, és egy "felfüggesztett" testőr menti meg a világot. A film leirása jó lett, egyéb dolgot nem is árulok el róla. Nekem összességében nagyon tetszett 10ből 9 :)
Úgy tudom lesz második része: London Has Fallen címmel. Kíváncsian várom!

Az elnök végveszélyben

" Két ember bujkál a Fehér Házban. Árnyékként osonnak végig a folyosókon, liftaknában húzzák meg magukat, a medence körül lapulnak. Az elnök az (Jamie Foxx), akit a CIA utolsó talpon maradt ügynöke  John Cale (Channing Tatum) véd. A világ legjobban védett középületét elfoglalta egy terroristacsapat, ám jól kidolgozott tervük befejezéséhez az elnökre is szükségük van. Az épület fegyveresekkel van tele - egy paramilitáris egység mindenre elszánt tagjaival. Az ügynök azonban mindenre kész, hogy végrehajtsa azt a feladatot, amire felesküdött: meg akarja védeni az elnök életét."
Ez egy elég fura filmajánló, nem is értem ki az, aki engedélyezte ennek a közzétételét.
Jamie Foxx egy kicsit hitelesebbnek tűnik a miniszterelnök szerepében, viszont, amikor próbál viccelődni, az van, ahol nagyon bénára és erőltetettre sikerült.... Channing Tatumnak körülbelül ugyanannyira örülök, mint Gerardnak, úgyhogy ezen a téren 1-1 az állás :)  óóóóóó, és igen, John is az utolsó, akire rábíznák az elnök megmentését...  Egyébként itt is belső ember, azaz emberek az árulók, személyes ügyeik miatt, de nem ellenséges nemzetekkel szövetkeztek, hanem fekete listás körözött bűnözőkkel.... Amit még kiemelnék az az, hogy John a kislánya életéért is legalább ugyanannyira küzd, mint az elnökért, mivel őt a Fehér Házi körút alkalmával túszul ejtették. Ezenkívül a történet maga, mint látszik is, tényleg nagyon hasonlít az előzőhöz, de mégis van mindkettőben valami más, ide is 10ből 9.

Szupercella

" A sikeres szökés három tényezőtől függ: az alaprajz ismerete, a rendszer átlátása, és segítség a falakon kívülről. Ray Breslin (Sylvester Stallone) egy biztonsági rendszerekkel foglalkozó hatóságnak dolgozik, börtönöket tesztelnek: meg kell találniuk a hiányzó láncszemet a szerkezetben és ezzel megakadályozni, hogy az elítéltek kitörjenek a fogva tartóik keze közül. Ray a legjobb emberük, ő az, aki képes megszökni bármilyen börtönből. A szervezet nagy megbízásra készül: elvállalják, hogy megvizsgálják az ultrabiztonságos, high-tech eszközökkel felszerelt intézmény, a Sírkő nevű szuperbörtön szökésállóságát. 
Azonban hiba csúszik a rendszerbe, Rayt elrabolják, és bebörtönzik. Mivel a Sírkő létezéséről is csak kevesen tudnak, a teljesen magára maradt Ray nem számíthat külső segítségre. Olyan elítéltek között kell társra találnia, akiket kivetett a társadalom, és már senkinek sem kellenek. Ilyen Emil Rottmayer (Arnold Schwarzenegger) is, akit sikerül maga mellé állítania: meggyőzi, hogy vegyen részt merész, szinte lehetetlennek tűnő tervének kivitelezésben. És miközben Ray a világ egyik legjobban őrzött börtönéből próbál megszökni, szép lassan a kép is összeáll: kik és miért akarják örökre kiiktatni. "
Végre egy nem szokványos film, egyenesen imádtam, 10/10 a minimum, amit adhatok rá. Nincsen semmilyen részlete, amibe beleköthetnék. Úgy, ahogy van kerek-egész a történet, és természetesen a szereplők is említésre méltóak. Ha van még valaki, aki nem látta és szereti az ilyen szökős, gondolkozós akcióthrillereket, akkor mindenképpen nézze meg! Sőt, ha már a 3-ból ajánlanom kellene ez lenne az első, amit mondanék.

Egyébként nekem valamiért a Támadás a Fehér Ház ellen tetszett jobban.
Ti hogy vagytok velük?
Láttátok??? és ha igen, melyiket szerettétek jobban? :)
*E

2 megjegyzés:

  1. Az első kettő filmet láttam és imádtam őket, a harmadikkal eddig csak szemeztem, de most felkeltetted a kíváncsiságomat ahhoz, hogy meg is nézzem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök neki, nem fogsz benne csalódni, az biztos!! :)

      Törlés